Leg- en gebruiksvoorschriften Terug naar nieuws


Leg- en onderhoudsvoorschriften

Allereerst willen wij u danken voor de aanschaf van uw vloer bij VLOER HET ZELF. Tijdens en na het leggen, maar ook in de toekomst, voor wat betreft het onderhoud zijn er vaak nog vragen over de vloer. Daarom hebben wij verschillende punten voor u op een rijtje gezet:

Lees onderstaande informatie aandachtig door voordat u de vloerdelen gaat leggen.

De houten vloerdelen of laminaat of pvc moeten minstens 48 uur in de ruimte waarin de vloer gelegd wordt acclimatiseren. Deze moet een temperatuur hebben van minstens 17 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 45 tot 70%. Plaats de pakken tijdens de opslag op een vlakke ondergrond zonder deze te openen.

Houten en laminaat vloeren zijn niet geschikt voor ruimtes waar het altijd vochtig is of in een vochtige omgeving (badkamer, sauna en/of slecht geventileerde ruimtes) omdat daar het gevaar van binnendringend vocht niet kan worden uitgesloten.

Voor en tijdens het leggen van de vloer moeten de vloerdelen, hout, laminaat of pvc gecontroleerd worden op materiaalfouten. Vloerdelen, laminaat of pvc met zichtbare afwijkingen mogen niet worden gelegd. De montage mag alleen gebeuren bij daglicht of goede verlichting, omdat bij slecht licht eventuele beschadigingen of verkeerde houten vloerdelen, laminaat of pvc niet opgemerkt worden.

Wat heeft u nodig?

Het enige gereedschap dat u nodig heeft is een hamer, een fijn getande (hand- decoupeer of tafel) zaag, een duimstok, een potlood,  een legset:

Bestaande uit afstand houders, aanslagijzer, aanslagklos. Maar maakt u gebruik van een boven klik systeem, dan heeft u geen slagijzer of aanslagblok nodig, de werkwijze vind u terug op de inlay van de verpakking van uw laminaat.

Voorbereiding

De vloeren kunnen op praktisch alle werkvloeren worden gelegd. De werkvloer dient wel blijvend droog, (cementdekvloer max. 2,5% vocht, anhydriet max. 0,5% vocht), hard, vlak, schoon en goeddragend te zijn. Hoogteverschillen van meer dan 3mm per strekkende meter lengte dienen uitgevlakt te worden. De relatieve luchtvochtigheid in de ruimte waar de vloer geplaatst wordt, moet constant tussen de 45 en 70% zijn. Houdt de temperatuur constant rond 18 tot 25 graden Celsius.

Op elke ondervloer dient een dampdichte laag aangebracht te worden. Bij zwevende vloeren past u een min. 0,2 mm PE-folie toe, deze moet min. 30cm overlappen en aan de zijkanten omhoog zetten tot onder aan de plint. Bij een vaste vloer brengt u een vloeibaar vochtscherm aan als hier verwarmingsbuizen of vloerverwarming aanwezig is. Bij zwevende vloeren voorziet u de werkvloer van een ondervloer. Zachte ondervloeren dikker dan 2mm zoals bijvoorbeeld foam zijn technisch niet voldoende.

Zwevend leggen, los van ondervloer

Laat rondom de vloer en andere obstakels zoals verwarmingsbuizen altijd een ruimte open van minimaal 10 mm. om de vloer te laten werken. Ruimtes onderling dienen altijd gedilateerd te worden. Denk hierbij aan overgangen van hal naar woonkamer enz.

Bij “zwevende” plaatsing dient u de lijm in de groef aan te brengen en vergeet niet ook de kopse kanten te voorzien van voldoende lijm! Bij zwevende plaatsing zonder

verlijming kunt u gebruik maken van parketveren. Leg in alle gevallen de vloerdelen met de groefzijde tegen de muur en gebruik een aanslagblok met een minimale lengte van 35cm tussen de hamer en de planken om ze goed aan te tikken zonder dat de tandzijde hierbij beschadigd.

Een nieuwe rij planken begint u met een overgebleven stuk van de vorige rij met een minimale lengte van 40cm.

Vast leggen op ondervloer

Lees in geval u het parket direct op de vloer gaat verlijmen vooraf zorgvuldig de instructies van de lijmfabrikant, en gebruik nooit lijm op waterbasis.

Vloerverwarming

Bij het verwerken van een lamelplank of multyplank  vloeren, is het belangenrijk om een opstookprotocol te volgen, die kunt u vragen bij uw aankoop van de vloer.

Onderlinge temperatuurverschillen in de vloer kunnen de werking van de vloer negatief beïnvloeden, hierop wordt geen garantie gegeven. Ook op vloerverwarmingssystemen is een vochtscherm verplicht. Zorg er voor dat de vloerverwarming nooit boven de 28 graden Celsius komt!

Onderhoud

Goed onderhoud verlengt de levensduur van uw vloer. Voor het dagelijks onderhoud raden wij u aan om regelmatig te stofzuigen of de vloer te vegen met een zachte veger. Zand of ander vuil van buiten dient onmiddellijk verwijdert te worden, om de inloop hiervan zoveel mogelijk te voor- komen dient u een goede vloermat bij de deur te leggen. Tevens adviseren wij u om meubel- en stoelpoten met vilt te voorzien.

 De garantie vervalt bij het niet uitvoeren van de leg- en onderhoudsvoorschriften:

Controleer de vloer als u deze komt ophalen of als deze bij u thuis wordt gebracht                                                                               

Reclameren is achteraf niet meer mogelijk                                                                                                                     

Beschadigingen als gevolg van onjuist gebruik. Vallende objecten. Inloop van zand en/of bewerkingen met een scherp voorwerp. Indien de vloer is gelegd in een vochtige ruimte. Ruw en/of onoordeelkundig gebruik.

De garantie vervalt bij elk ander onachtzaam gebruik van het betrokken product, indien reeds voor bewerking kon worden vastgesteld dat het product een gebrek vertoonde.

Hout leeft en heeft daardoor te maken met rek en krimp. Als de luchtvochtigheid van een ruimte gedurende langere tijd niet in orde is, kan dit leiden tot onherstelbare schade aan uw parketvloer.

Als bijvoorbeeld de relatieve vochtigheid gedurende de winterperiode, in een ruimte onder de 45% komt, zult u moeten zorgen voor kunstmatige lucht- bevochtiging om schade aan de parketvloer te voorkomen. Dit kan ook het geval zijn bij ruimten die voorzien zijn van airconditioning.

Bedenk ook goed dat hout een natuurproduct is, met variatie in kleur, vorm en karakteristiek die gebruikelijk is voor houtproducten. Hierdoor kunnen de oppervlakten kenmerkend verschillen van de showborden en de foto’s; deze geven een gemiddeld beeld. Circa 5% van de planken kunnen kenmerken hebben van de daaropvolgende sortering. Verwerkte vloerdelen worden geaccepteerd in hun uiterlijk.